DASLOOK Wanneer breekt de lente aan? Voor veel voorjaarsfans is dat wanneer ze in een nog kale voorjaarstuin voor het eerst daslook ruiken. Zover is het nog niet, maar Alma huisken verheugt zich al op de eerste blaadjes. A h, die eerste blaadjes door een lentesla van raapsteeltjes en spinazie! Allium ursinum luidt zijn officiële naam, ’berenlook’, dus, en zo heet ie in Duitsland: Bärlauch. Het berenlook DASLOOK-BIESLOOKBOTER (basisgerecht 4 personen) • Meng 3 volle el fijngeknipt daslook met 3 volle el fijngeknipt bieslook, 250 g zachte roombo ter; 2 tl Citroen sap, ½ tl fijn zeezout en 1 tl versgema len witte peper. • Smeer op warm (stok)brood of laat een klontje smelten over vlees, vis, pasta, of in een zacht gekookt eitje. zit daar zelfs in kaas, brood en pasteien. En de smaak is werkelijk zo sterk als een beer! Laat maar eens een pot daslookpesto per ongeluk geopend in de koelkast staan, zoals mij overkwam. Als je na enige tijd de koelkastdeur opent, vermoed je een groot gaslek … ’Berenlook’ heet zo omdat het oude bijgeloof wil dat beren zich na hun winterslaap gulzig op de plant storten. Onze naam daslook verwijst naar de das, de zwart-witte bosbewoner die zijn burcht in de buurt van dit look zou bouwen. In het wild is daslook zeldzaam en beschermd, maar je kunt in september bolletjes bestellen bij leveranciers van verwilderings- en stinzenplanten. Het eerste voorjaar is de opkomst bescheiden, daarna neemt de bol zijn vlucht. In mijn tuin staat daslook op zijn favoriete plek, aan een beschaduwde bosrand met humeuze én kalkrijke aarde (enige zon geen bezwaar). Toen een Engelse bezoekster van mijn tuin die informele strook daslook zag, was ze onthutst. ”Weet je wel dat in Engeland wild garlic onze inheemse wilde hyacint dreigt te verdringen?” Ja, dat weet ik, maar ik houd de boel wel in de hand. (En mijn Engelse hyacinten staan gewoon een stuk verderop.) Bovendien beperk ik die landjepikneigingen enigszins door er ongebreideld van te oogsten: het blad en de stralend witte bloemen kun je gebruiken als ’verse knoflook’ in salades of in die verrukkelijke pesto, maar zodra de daslookbloemen zaad vormen moet je stoppen met plukken. Tekst Alma huisken 34 G R O E I&BL O E I– JA N UA R I –2016 e S Links I Daslook houdt van humeuze en kalkrijke grond. Foto’s: istockphoto e.a. F o t n o e : g D a o o l r e l t j t w Pagina 7

Pagina 9

Scoor meer met een e-commerce shop in uw vakbladen. Velen gingen u voor en publiceerden gebruiksaanwijzingen online.

Groei & Bloei 2015 Lees publicatie 10726Home


You need flash player to view this online publication