de Moestuin SOEP VAN KNOLSELDERIJ INGREDIËNTEN • 2 knolselderijen • blokjes van 2 à 3 aardappelen • 1 l groentebouillon • 250 ml room • 4 bosuitjes • 2 handjes paddenstoelen • selderij • olijfolie • knoflook • peper en zout BEREIDING Doe de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de gesneden uitjes en knoflook. Bak de knolselderij (schoongemaakt en kleingesneden) en de aardappelblokjes 5 minuten mee. Voeg de bouillon toe en eventueel fijngesneden loof van de knolselderij en laat dit 20 minuten zacht koken. Pureer het geheel met de staafmixer en voeg de room, peper en zout toe. Laat dit nog 5 minuten zachtjes koken. Bak ondertussen in een koekenpan de gesneden paddenstoelen met zout en peper en de gesneden blaadjes selderij. Serveer de soep met daarop de paddenstoelen met een blaadje selderij. TIP: ook het loof van de knolselderij is eetbaar; bijvoorbeeld in deze soep. POSTELEIN IN DE TUIN Zaaien Zomerpostelein houdt van warmte en zaai je van mei t/m augustus. Winterpostelein gedijt ook onder koelere omstandigheden. Deze variant zaai je in augustus of september. Verzorging Posteleinzaailingen zijn bijzonder teer, verspenen is daarom niet handig. Zaai postelein rechtstreeks op de plek van bestemming op ongeveer 10 cm van elkaar vandaan. Houd de grond vochtig, maar niet te nat! Oogsten Zomerpostelein groeit snel, regelmatig zaaien zorgt ervoor dat je er de hele zomer van kunt genieten. Weetje De vlezige, langgerekte zomerpostelein en de hartvormige winterpostelein doen het ook prima in potten! KNOLSELDERIJ N DE TUIN Zaaien Knolselderij groeit langzaam, zaai deze groente daarom zo vroeg mogelijk binnen voor (het kan vanaf half februari). Verzorging Plant de zaailingen in juni of mei uit in goed bemeste grond en zet ze ongeveer 30 cm van elkaar vandaan. Knolselderij heeft voldoende water nodig voor de vorming van de knol. Regelmatig gieten is daarom belangrijk, zeker in warme periodes. Oogsten Oogst knolselderij zo laat mogelijk, maar voor de eerste vorst. Weetje Het loof van knolselderij is eetbaar, maar oogst er niet te veel van. De ontwikkeling van de knollen kost veel energie en die haalt de plant onder andere uit de bladeren. HARTIGE POSTELEINTAARTJES INGREDIËNTEN • 400 gram postelein • 10 plakjes hartig taartdeeg (diepvries) • stukjes witte kaas of geitenkaas • geraspte jonge kaas • 2 eieren • 50 gram crème fraîche • chili vlokjes • knoflook • olijfolie • peper en zout BEREIDING Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit de uitgeperste knoflook zacht in de olijfolie. Voeg de postelein toe en roerbak deze zachtjes 5 minuten mee. Giet het geheel in een vergiet en laat het heel goed uitlekken. Vet de taartvormpjes in en bekleed ze met deeg. Klop in een kom de eieren met de geraspte jonge kaas, de chili vlokjes en de crème fraîche los. Voeg peper en zout naar smaak toe. Leg in elk taartvormpje een paar stukjes witte kaas. Verdeel daarop de postelein en tot slot het eiermengsel. Bak de taartjes in 20 minuten gaar. TIP: postelein is rauw ook lekker, bijvoorbeeld in een salade. 2 G R O E I&BL O E I– OK T OB E R –2015 69 Pagina 38
Pagina 40Interactieve internet folder, deze PDF of lesmateriaal is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal zetten van e-publicaties.
Groei & Bloei 2015 Lees publicatie 10405Home