Herfstmaal uit Eten uit eigen tuin is niet alleen leuk, maar vooral ook heel erg lekker. Groenten die zo uit de moestuin de pan ingaan, zijn kakelvers, supergezond en zitten boordevol vitaminen. Denk niet dat er in oktober niets meer te oogsten valt. Met een doordacht moestuinplan kun je zelfs in de late herfst nog genieten van groenten van eigen kweek. Op deze pagina’s vind je heerlijke recepten met teeltbeschrijvingen van enkele late groenten, waaronder knolselderij en winterpostelein. Laat je inspireren en maak vast een teeltplan voor volgend jaar! VENKEL MET ANSJOVISFILETS INGREDIËNTEN • 4 venkelknollen • 5 ansjovisfilets • olijfolie • knoflook • peper en zout BEREIDING Snijd de stelen, de wortelaanzet en de harde vezels van de buitenbladeren van de venkelknollen weg. Was de knollen en snijd ze in vingerdikke plakken. Kook ze in water met zout gaar. Hak de knoflook en de ansjovis fijn en bak dit op een laag pitje onder voortdurend roeren even aan. Doe de goed uitgelekte venkel hierbij en breng het op smaak met peper en zout. Laat dit alles nog 5 à 7 minuten verwarmen. Tussentijds keren. Dit gerecht is zowel warm als koud lekker. TIP: de kleine venkelknollen met strak op elkaar zittende rokken zijn de lekkerste. 68 G R O E I&BL O E I– OK T OB E R –2015 VENKEL IN DE TUIN Zaaien Zaai knolvenkel op de plek van bestemming en bij voorkeur na de langste dag van het jaar (21 juni). Vroeger binnen of buiten voorzaaien kan ook, zolang je er maar voor zorgt dat de groeiomstandigheden zo stabiel mogelijk zijn. Verzorging Geef elke plant ongeveer 50 x 25 cm ruimte. Schommelingen in temperatuur, licht of vochttoevoer leiden al snel tot doorschieten. Waak hier dus voor! Oogsten Wacht niet te lang met oogsten, grote knollen zijn niet per definitie de lekkerste. Weetje Het zwierige, zachtgroene loof misstaat niet in een bloemenborder! Pagina 37
Pagina 39Voor flyers, online uitgaven en flyers zie het Online Touch content management beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw mailings.
Groei & Bloei 2015 Lees publicatie 10405Home