MAAR DAPPER Siberisch en Chinees De sprieten van bieslook zijn dunner dan die van de oor spron ke lijk Siberi sche stengelui of grove bieslook (Alli um fistu losum). Eigenlijk is dat meer een groente dan een kruid, hoewel z’n groene blad ook uitste kend smaakt. Stengelui staat ook bekend als ast look, graslook, sneelook, snijprei en uien gras. Uit China komt de scherpe knoflook bies look (Allium tuberosum), die daar al meer dan tweeduizend jaar wordt ge kweekt. Het groen doet uitstekend dienst als subtiel alter ego voor knoflooktenen (maar ook hier geldt: verwarm het slechts kort). Het tamelijk platte look bestaat uit sprie ten van zo’n 40 centimeter lang. De Chinezen telen twee soorten, waarvan eentje (gau choi fa) geliefd is om zijn mooie, witte en eetbare bloemen, dikwijls gebruikt ter aromatische garnering. Om langer van bieslook te kunnen genieten leggen ze het look in Rusland in, blancheren de Chinezen het en zie je het bij ons wel gedroogd. Maar gedroogd look háált het niet bij vers, dus wacht gewoon tot je over verse oogst beschikt, dan is het wekenlang een traktatie. Eenmaal afgeknipte bieslook blijft slechts kort goed, maar dit werkt: zet de sprieten direct na het afknippen in een glas met een flinke bodem koud water en plaats dat in de koelkast. Zo blijft het look enige uren fris als een hoentje. Tekst Alma huisken Links I Knoflookbieslook (Allium tuberosum) produceert eetbare bloemen. ] Onder I In het midden stengelui. Inzet I Bieslook kun je gemakkelijk scheuren. Foto’s: GAP Photos 81 Foto: 123RF Foto: Elke Borkowski Pagina 42

Pagina 44

Heeft u een clubmagazine, pagegangster of online sportbladen? Gebruik Online Touch: flyer van pdf naar digitaal converteren.

Groei & Bloei 2015 Lees publicatie 10076Home


You need flash player to view this online publication