BIESLOOK: KLEIN Die geur! Ongelooflijk! Weinig aroma’s wekken zo je eetlust en kookzin op als bieslook. Hoe meer je ervan knipt - het loof heeft een frisse uiensmaak - hoe langer je kunt oogsten. Boven I Simpel maar doeltreffend: boter met bieslook. Onder I De bloemen zijn net trommelstokjes. N og steeds ben ik de aardige akkerbouwer dankbaar die mij ooit een flinke pol van zijn biologische bieslook toestak. Het was in het ultravroege voorjaar en bij de pol hoorde dit advies: ”Verdeel hem direct in meerdere stukjes en gooi het vermoeide middendeel weg. Zet de plantjes op een zonnige plek, geef ze royaal compost en water, en je zult zien hoe snel ze aanslaan.” Hij had gelijk, en hoe! Volle pollen vielen mij ten deel, met een diepgroene tint en een geur die mij telkens aandreef te gaan koken. Sindsdien gebruik ik nog altijd de nazaten van die eerste plant. De geknipte bieslook gaat met handenvol in omeletten en door de pasta. In wat bescheidener hoeveelheden strooi ik het over sandwiches, soepen en stoofschotels. Bieslook is een aards kruid, zonder pretenties. Dat vond ook een doorgewinterde ’table d’hôte-kokkin’, die ik eens naar haar receptuur vroeg. Onmiddellijk etaleerde ze haar voorkeur voor schoof scho tels, ”want,” zo luidde haar mees ter lijke toevoeging, ”we zijn hier niet van het gevul de bies lookje”. Of je hem nu wel of niet vult, het is een oppepper. Waar een ui te grof wordt, grijp ik graag naar deze lichtzinniger spriet met z’n frisse instant uiensmaak. Fijngehakt zie je hem niet alleen in mijn keuken opduiken, maar ook in die van Zweden: bij een smörgåsbord; in Rusland: bij blini’s; en in downtown Manhattan: bij bagels met zalm, creamcheese en kappertjes. Belangrijk is het kruid niet lang te verhit ten. Mengen door boter die je laat uitsmelten over warme gerech ten, kan wél. Karnemelk Bieslook (Allium schoenoprasum) is de kleinste telg van de uienfamilie. Vanaf de 17e eeuw telen we het al. De plant komt in heel Europa voor en ook in delen van Azië en Noord-Amerika. Zoals zoveel wilde uitspruitsels in de lente (brandnetels, meidoornblad) werd het onmiddellijk inge lijfd in de armeluiskeuken. Een smakelijk voorbeeld is Ierse aardap pel puree met karne melk, gezouten boter en veel bieslook. Prettig voordeel van bieslook: hoe meer je knipt - liefst vlak boven de grond - hoe meer sprietjes je kunt oogsten. Die komen tevoorschijn uit minibolletjes, die zich als sjalotten vlak onder het aardop pervlak bevinden. Knip je niet of wordt het opeens heel warm, dan verschijnen er razendsnel bloemstengels waaraan zich lila of roze bloemetjes vormen, net kleine trommelstokken. Ruik er eens aan. De geur is die van mild gekruide nectar. Vind je het gek dat hommels en bijen er rechtstreeks op afkoersen? Foto: GAP Photos 80 G R O E I&BL O E I–APR I L–2015 Bieslook houdt het gemakkelijk tot in een zachte decembermaand vol. ’s Winters slaapt de plant om in het voorjaar weer te ontwaken. En zodra je de eerste sprietjes ziet, kun je de verdeel-en-heers-truc toepassen. Of koop een fris ogend plantje en deel het gelijk in stukken. o F t : o i S t c o p k o h t o Foto: 123RF Pagina 41
Pagina 43Heeft u een brochure, onlinepublisher of e-edities? Gebruik Online Touch: vaktijdschrift online bladerbaar uitgeven.
Groei & Bloei 2015 Lees publicatie 10076Home