Allium op je bord Wat zouden we moeten beginnen zonder sieruien (Allium) in onze borders? Hun bolvormige bloemen op vaak lange stelen contrasteren mooi met andere bloemvormen en geven een border hoogte. De naam ’sieruien’ suggereert dat deze uien alleen een decoratieve functie hebben. Dat klopt niet: ook sieruien zijn eetbaar! Allium-kenner en kweker Pieter Nijssen selecteerde de vijf lekkerste soorten. e Allium- of uienfamilie is groot en uitgebreid. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten met witte, gele, roze, paarse en blauwe bloemen. De hogere soorten op hun forse stelen geven mooie, bolvormige accenten. Ze tillen de border er visueel mee op. Daarbij is herhaling wel essentieel, want ritme doet ook wat; zo vormen de alliums een verbindend element boven de bloemenzee. Neem bijvoorbeeld het wijnrode trommelstokje (Allium sphaerocephalon). Heerlijk, die paukenslagen tussen paarse, lila en blauwe bloemen, het donkere blad van Heuchera en een enkele Knautia macedonica ertussen. Andere D 64 G R O E I&BL O E I–A U G USTUS–2015 Pagina 36

Pagina 38

Heeft u een uitgave, i paper of online magazines? Gebruik Online Touch: onderwijsmagazine converteren naar een digitale publicatie.

Groei & Bloei 2015 Lees publicatie 10219Home


You need flash player to view this online publication