ARTISJOK OH, DAT DILEMMA! D Tjonge, wat een ingewikkelde kwestie. Bij artisjokken moet je kiezen tussen keuken en tuin. En dat uitgerekend wanneer de planten eindelijk prachtige vruchtbollen produceren. Snijd je die geschubde schoonheid weg of laat je de plant in bloei schieten? Alma huisken doet het allebei en daar zijn ook de hommels blij mee. Foto: Dreamstime e eerste keer dat ik met artisjokken werd geconfronteerd, was lang geleden in de koele kelder van een Zwitsers chalet. De eigenares van het huis, een Italiaanse dame met gastronomische inslag, had mij haar keldersleutels toevertrouwd en me op zoektocht gezonden naar een fles Cynar, een aperitief van artisjokken en kruiden. Uit het halfduister kwam ik boven, rinkelend met de sleutels en de fles in de arm gekneld. Daar goot de Italiaanse het bitterzoete vocht al in gereedstaande glazen, deed er een ijsklontje en Citroenschijfje in en toen nipten we. Ah ... perfetto! Klinkende combinaties Alles vind ik mooi aan de artisjok. Dat begint al bij het zaad, waaruit ik mijn planten enkele jaren geleden opkweekte en die mij sindsdien betoveren met hun zilvergroene, puntige omwindselbladeren, hun pronte statuur en ... hun bloei. Jazeker, want als imker en hommelfan liet ik natuurlijk enkele bloemknoppen in bloei schieten. Dan maar geen culinair genot, want al die lila bloemetjes-op-steeltjes, als superdunne lucifers naast elkaar geperst, zijn prachtig. Apart detail: de helmdraden van de plant (uit de composietenfamilie) zijn prikkelbaar, zodat ze bij aanraking met de tong of het pootje van een bij of hommel samentrekken en er een wolkje stuifmeel uit de helmknoppen puft. De bloei van artisjokken kun je vrolijk accentueren door rondom de plantvoeten oost-indische kers te telen. Een kleurenfestijn van jewelste en tegelijk een prachtvoorbeeld uit de combinatieteelt, die ons leert dat bepaalde dicht bij elkaar groeiende planten elkaar beschermen of versterken. In deze combi verjaagt oost-indische kers de luizen van de artisjokvrucht. Ook de tandem artisjok/bonen werkt heel goed, of artisjok/suikermaïs. Om de artisjok in al zijn gebeeldhouwde schoonheid te laten uitkomen, kies ik voor niet-rankende oost-indische kers. Foto: GAP Photos 86 G R O E I&BL O E I– J UNI –2015 Arabische afkomst De naam van de artisjok (Cynara cardunculus var. scolymus) stamt uit het Arabisch, الخرشوف (al-haršūf), waarmee zijn Pagina 49

Pagina 51

Heeft u een whitepaper, pagedirect of digi-handleidingen? Gebruik Online Touch: gids digitaliseren.

Groei & Bloei 2015 Lees publicatie 10186Home


You need flash player to view this online publication