OP DE WEEGSCHAAL NIEUW-ZEELANDSE SPINAZIE & SPINAZIE Foto: Milkwood Permaculture Elbrich Fennema legt spinazie en nieuw-zeelandse spinazie op de weegschaal en vergelijkt hun plus- en minpunten. Wat haar betreft wegen de pluspunten van nieuw-zeelandse spinazie het zwaarst. k heb vanmorgen spinazie (Spinacea) geoogst. Ik moet bekennen dat het misschien een keer per vijf jaar lukt om spinazie te oogsten op het goede moment. Spinazie is namelijk maar heel kort precies goed. Als je dat moment mist - en dat kan na I twee plots warme dagen al zijn - zit je met doorgeschoten spinazie. Of met spinazie met gele randjes aan de buitenste bladeren. De enige reden dat ik het toch elk jaar weer met spinazie probeer, is dat spinazie een vroeg gewas is. Zoals de meeste volkstuiniers word ik tegen het eind van de winter onrustig en wil ik iets doen. Liefst iets zaaien. Er kan in februari eigenlijk nog maar weinig, behalve radijs zaaien, en spinazie. Dus dat doe ik dan. Als het lukt is het meegenomen. Als het mislukt, pech. Het stond gelukkig ook niets anders in de weg. Rechts I Het oogsttijdstip van gewone spinazie luistert nauw. 86 Meedogenloos Vandaag oogst ik spinazie met slechts een enkel geel randje. Na een kwartier is het bed van 6 meter lang kaal en heb ik een flinke schaal vol sappige blaadjes. Ze moeten nog grondig worden gewassen, maar dan heb je ook een substantiële basis voor een heerlijke, groene voorjaarssalade. Geen haar op mijn hoofd die erover denkt om deze spinazieblaadjes in een pan te schuiven. Als ik zo’n schaal vol blaadjes in een oogwenk zie slinken tot een hoeveelheid spinazie die ongeveer overeenkomt met een half blok ontdooide diepvriesspinazie, slaat de twijfel toe over de wereld in het algemeen en over mijn eigen geestesgesteldheid in het bijzonder. Hoe is het in vredesnaam mogelijk om spinazie te telen, te oogsten, te wassen, te koken, in te vriezen, te verpakken, te vervoeren en af te rekenen voor minder dan € 0,90 per 450 gram? Wat drijft mij ertoe om elk jaar weer spinazie te zaaien? Zijn de blaadjes echt zo lekker dat één keer in de vijf jaar zo’n spinaziesalade uit eigen tuin opweegt tegen zaaien, G R O E I&BL O E I– MEI –2015 wieden, oogsten en wassen? Toch heb ik de afgelopen jaren veel geleerd van de teelt van spinazie. Bijvoorbeeld om mijn verlies te nemen. Ik heb het moment leren herkennen dat het geen zin heeft tegen de klippen op te hopen dat het nog iets gaat worden met iets wat niets meer gaat worden. Ik heb geleerd in dat geval meedogenloos te zijn. Bij de eerste tekenen van knopvorming of doorschieten haal ik de schoffel door de Foto: GAP Photos Pagina 40

Pagina 42

Heeft u een lesboek, digitaal bladeren of e-catalogussen? Gebruik Online Touch: presentatie digitaal bladerbaar op uw website plaatsen.

Groei & Bloei 2015 Lees publicatie 10160Home


You need flash player to view this online publication