CULINAIRE TUINEN OP VORDENSTEIN Wim Maes, kok, tuinier, herborist en initiatiefnemer van Cook and Herb Kruidenwereld, vertelt het verhaal over zijn nieuwe project: culinaire tuinen in het wandel- en kasteelpark Vordenstein in het Vlaamse Schoten. Ook heeft deze bevlogen allrounder een aantal tips voor wie zelf een eettuin heeft of ambieert. O een eigen moestuintje waar munt, radijsjes en verschillende soorten aardbeien groeiden. Zo ontstond mijn voorliefde voor eetbare planten en kruiden. Het werd de groene draad door mijn gehele schoolse periode en die groene draad loopt door tot in mijn huidige leven.” Maes heeft veel gereisd en een gevarieerde carrière achter de rug. Zo was hij onder andere (chef-) kok. Tijdens zijn reizen kwam hij in contact met verschillende culturen. ”Het was een verrijking om kennis te maken met de smaken en geuren van eetbare planten en kruiden uit andere delen van de wereld en een uitdaging om daarmee te gaan werken. Zo breidde ik de laatste twintig jaar het gebruik van culinaire kruiden en groenten uit eigen tuin uit met meer exotische soorten. pgegroeid in een groene omgeving, bracht Wim Maes veel tijd door in de velden en bossen. Dat stimuleerde zijn fascinatie voor de natuur en al wat er in groeide en bloeide. ”Als kind had ik volgde ik een opleiding tot herborist, een plant- en kruidkundige gespecialiseerd in eetbare planten en kruiden. Hierna kriebelde het om kennis en advies door te geven Als hobby en begon ik, in samenwerking met enkele telers, in 2008 met Cook and Herb-Kruidenwereld en met de website www. cookandherb.be. We bieden plantgoed en zaden aan van onze speciale kruidencollecties en bijzondere groenten, maar we verzorgen ook kruidenworkshops, kookdemonstraties en lezingen. We richten ons niet alleen op het grote publiek, maar ook op de liefhebber, de verzamelaar, kwekerijen en professionele koks. We kweken alles zo natuurlijk mogelijk, in goede ecologische omstandigheden met respect voor de natuur en de biotoop. Er komt geen bestrijdingsmiddel of kunstmest aan te pas. Het aanbod is heel gevarieerd: van bekende planten tot zeldzame selecties, voor schaduw of zonnige plaatsen, voor verschillende bodems (klei, zand of kust), voor een wild hoekje of voor in de border. Een deel van de oogst gaat naar restaurants.” Plantencollecties De collectie van Cook and Herb-Kruidenwereld bestaat uit duizend verschillende gewassen, die door de aangesloten kwekers geteeld worden op percelen verspreid over het hele land. Wim Maes wilde alles meer centraliseren en alle moedervelden onderbrengen op één plek. ”Via Tuinpunt (zie kader op pag. 58) kreeg ik een aanbod om dit waar te maken in park Vordenstein in Schoten. Sinds maart 2014 zijn we daar in de ommuurde oranjerietuin bezig met de aanleg van een eettuin van ongeveer 4000 vierkante meter. De aanleg en de rangschikking van de culinaire plantencollecties gebeurt volgens een thema (citrussoorten, dessertkruiden, zilte kustkruiden, doorlevende moestuin met historische groenten), biotoop of kookstijl (Zuid-Amerikaans, Europees, Aziatisch), en wordt regelmatig aangepast aan het DEZE PAGINA Links I Wim Maes. Onder I De eetbare borders in de ommuurde oranjerietuin. 2 RechteRPAGINA 1 I De culinaire plantencollecties zijn gerangschikt volgens thema. 2 I Rechtsachter palmkool. 3 I Lippia alba. 4 I Lippia dulcis. 5 I Lippia scaberrima. 6 I Berlandiera lyrata. Pagina 33

Pagina 35

Heeft u een magazine, youcanflip of e-onderwijscatalogussen? Gebruik Online Touch: clubblad online uitgeven.

Groei en Bloei februari2015 Lees publicatie 10036Home


You need flash player to view this online publication